Da li ste se ikad zapitali kada je vrijeme za promjenu guma na Vašem vozilu?

Sigurno jeste, jer je stanje guma na Vašem prijevoznom sredstvu jako bitno sa gledišta sigurnosti, voznih osobina, udobnosti  ali i potrošnje.
Većina je guma napravljena kako bi pružala optimalne karakteristike tijekom njenog ciklusa trajanja. Kad se napokon dostigne određena granica potrošenosti guma, guma više ne zadovoljava i gubi svoje svojstvene osobine: produžuje se put kočenja, smanjeno je prijanjanje vaše gume na suhoj, a još više na mokroj površini, povećava se buka kao i potrošnja goriva i kočionog sustava.

Evo nekoliko savjeta kako prepoznati lošu gumu:

1. Rubovi guma
Pogledajte u površinu gume i njeno gazište. Ako primjetite sve gume imaju oznake do koje granice je istrošena guma. Jednostavno je primjetiti da su se vanjski rubovi izjednačili sa donjim rubnim dijelom gume to je znak da je guma već podosta potrošena i da je vrijeme za promjenu.

2. Dubina profila gume
Jednostavno je izmjeriti pomoću suvremenih laserskih mjerača, šublera  ili (old fashion way)  gurnete prst u utore gume i ako vam je utor gume ispod polovine nokta zanči da je skoro vrijeme za promjenu.

3. Vizualizacija
Korištenjem automobila u gradskim uvjetima tu je pojačana potrošnja gume i mogućnost trganja komadića gume pri uparkiravanju,  penjanju po rubnicima i sl. Isto tako moguće je gumu prepumpati i napraviti deformaciju gume gdje postoji najveća mogućnost pucanja gume. Zato se treba pridržavati uputa proizvođača za svako vozilo kako napumpati pritisak u gume. Ako se nalazite na nekakom gradilištu ili prolazite nekim čudnim cestama obavezno pregledati gume da ne bi bilo stranih tijela u gumi koje bi izazvale njenu ispuhanost i ostanak na rubu uz cestu...

4. Optika ili špur
Ukoliko primjetite da Vam vozilo vuče tj. kad pustite volan skreće u lijevu ili desnu stranu vrijeme je da posjetite Vulkanizersku radionicu i pustite profesionalcima da se pozabave sa voznim trapom vašeg vozila.

Usluga 20 kn
Usluga 20 kn
Usluga 20 kn
Akcija Usluga 20 kn
Usluga 20 kn
Usluga 20 kn
Usluga 20 kn

21

34

39